Shopify Unite 2019 – Day Two

Shopify Unite 2019 – Day Two

Välkommen till nya sidenvägen

Evenemangets andra officiella dag startade med ett utmärkt anförande av Shopifys CTO Jean-Michel Lemieux, som berättade om Shopifys filosofi för utvecklingen och de tekniska lösningarna under ytan. I korthet vill Shopify vara en effektiv och trygg sidenväg för digital handel och möjliggöra tillväxt för olika varumärken på nätet.

Ur finskt perspektiv imponerades vi av säljsiffororna för världens största Shopify-butiker och besökstopparna under till exempel Cyber Monday. Numera passar Shopify också andra nätbutiker än små eller medelstora.

I och med utvecklingen används Shopify av allt fler starka varumärken, både i näthandel och i och med POS-lösningen också i fysiska butiker. Colgate, Godiva, K-Swiss, Steve Madden, SodaStream och Victoria Beckham presenterades vid evenemanget som nya varumärken som anlitar Shopify.

Efter morgonens huvudanförande fördjupade man sig i vad som ligger bakom publikationerna. Vi fördjupade oss särskilt i nya gränssnitt som kan användas då man vill bygga appar eller integrera nya möjligheter. Vi återkommer nästa vecka med ett blogginlägg som fokuserar på tekniska detaljer, där Woolmans CTO Tero Junttila berättar om tekniska förnyelser.

Köpmannen hålls viktig

Eftermiddagens senare anföranden fokuserade på tekniska lösningar och dessutom på Shopifys verksamhetssätt. Woolmans Growth Hacker, Mikko Rekola, tog del i diskussionen kring runda bordet om hur man bygger starka team. Evenemanget inleddes av Shopifys Recruitment Lead Marit Kalf.

Kalf berättade om Shopifys sätt att rekrytera, bygga smidiga team och strävan att förstå näthandelns varierande behov så bra som möjligt inom produktutvecklingen. Onödigt omfattande dokumentering ska undvikas och olika team kan ha olika verktyg för intern kommunikation.

En viktig påminnelse var att näthandeln fortfarande är en ny form av affärsverksamhet och det medför utmaningar. Digital handel är dock det affärsverksamhetsområde som genomgår den snabbaste utvecklingen. 

I slutet av dagen följdes olika paneldiskussioner. Ur finskt perspektiv handlade en intressant diskussion om de första stegen av näthandel med reglerade förbrukningsvaror i Canada. Intresseväckande var också olika metoder för snabb verifiering av identitet på nätet, på det sätt som lagen kräver. Vad gäller näthandel med varor sågs som en stigande trend näthandel med tjänster som gäller hälsa och välmående.

Dagen avslutades med Atlee Clarks inspirerande anförande som sammanfattade båda dagarnas viktigaste lärdomar. Vid det här evenemanget betonades att Shopify respekterar de människor som driver nätbutiker och deras förmåga till effektivare affärsverksamhet. Samtidigt berättades om tidtabeller för förnyelserna såväl ur utvecklarnas som tjänsteanvändarnas synvinkel, dvs. de som driver butiker och butikernas kunder.

Text: Mikko Rekola, Growth Hacker / Woolman

Läs mer: