Shopify vs. Shopify Plus – När lönar det sig att gå över till accelerationsfältet?

Shopify vs. Shopify Plus – När lönar det sig att gå över till accelerationsfältet?

Våra nuvarande och blivande kunder funderar ofta på skillnaderna mellan Shopify och Shopify Plus. Vilken av dem borde jag välja? I den här artikeln får du tips för ett bra beslut. 

Butikernas administration, antal och kostnader 

En av de väsentligaste skillnaderna mellan Shopify och Shopify Plus är kostnaderna. Shopify Advanced-versionen kostar 299 USD i månaden och dessutom betalar du en 0,5 % kommission på försäljningen. Shopify Plus kostar 2 000 USD i månaden och kommissionen sjunker till 0,15 %. Vill du ha mer information om priserna, kontakta oss.

Det finns många orsaker till prisskillnaden. Den viktigaste är att Shopify Plus ger möjlighet att öppna tio butiker under samma varumärke. 

Shopify utvecklar sin tjänst så att den mest rekommenderbara lösningen för flerspråkighet är ett språk per butik. Man kan visserligen få en flerspråkig webbutik med hjälp av tilläggsappar, men det bästa resultatet får man med principen ett språk per butik. I en lokaliserad butik kan man utöver det egna språket visa betalnings- och leveranssätt som passar kunden samt egna kanaler på sociala medier och marknadsföringskampanjer på rätt språk.

Administrationen av flera butiker utvecklas nu mot att handlaren kan administrera flera butiker från samma plats utan att logga in separat på dem alla. Redan nu kan handlaren gå direkt från en butik till en annan via Shopify Plus kontrollpanel. Shopify Plus kommer också att få centraliserad produkthantering. Funktionen presenterades förra året på Shopify Unite. Med denna funktions hjälp hanteras produkter på olika språk via samma kontrollpanel.

Här är ett exempel på en tvåspråkig butiks kostnader med Shopify Advanced- och Shopify Plus-versionerna. I exemplet räknar man med en årsförsäljning på 20 miljoner kronor:

Shopify Advanced

 • 2 x månadsavgift = 2 x 299 USD x 12 månader = 7 176 USD (ca 66 670 kr)
 • Kommission på försäljningen 0,5 % på 20Mkr = 100 000 kr
 • Kostnaderna sammanlagt:166 670 kr

Shopify Plus 

 • Månadsavgift 2 000 USD x 12 månader = 24 000 USD (222 970 kr)
 • Kommission på försäljningen 0,15 % på 20Mkr = 30 000 kr
 • Kostnaderna sammanlagt: 252 970 kr

Skillnaden i kostnader är rätt liten med tanke på allt annat Shopify Plus kommer med. Med en årsförsäljning på drygt femtio miljoner kronor blir Shopify Plus förmånligare, lite beroende på butikernas antal.

Butikerna som hör till Shopify Plus ska vara under samma varumärke. Det går inte att kombinera ett varumärke som säljer biljardutrustning med ett som säljer hästfoder. Inte ens om en del av produkterna är samma. Har man flera butiker som har delvis samma sortiment lönar det sig att överväga vanliga Shopify-butiker där man länkar samma produkter till varandra med en lämplig tilläggsapp.

Shopify Plus egenskaper 

Shopify Plus största fördelar är två redskap som heter Launchpad och Flow. Launchpad är som namnet anger ett redskap med vilket du kan tidsinställa kampanjer, rabatter och produktsläpp. Också en uppdatering av butikens utseende kan tidsinställas så att man bygger temat färdigt och besluter på förhand när det ska offentliggöras. Du kan göra arbetet klart på förhand inför webbutikens livligaste säsonger. Till exempel Black Fridays rabatter och look kan göras klara flera veckor tidigare så att handlaren kan koncentrera sig på marknadsföringen före kampanjen och risken för strul i sista minuten minskar.

Shopify Flow är ett annat ypperligt verktyg som ger automation i butiken. Flow är väldigt enkelt att använda. Välj en önskad händelse (trigger) och åtgärder som automatiskt följer på den (actions). Med några klick kan du bygga en automation där en kund som köper för en viss summa klassificeras som VIP-kund och börjar få automatisk riktad marknadsföring. Eller en B2B-kunds beställning går till en intern Slack-kanal och därigenom till plockning direkt. Flow och Launchpad effektiverar verkligen tidsanvändningen och sparar resurser.

Med Plus kommer också Shopify Scripts. Med Scripts kan du skräddarsy en checkout-stig och sälja mer, erbjuda kunden gratis leverans eller något på köpet. Med Scripts kan man skapa regler för tre saker: produkternas pris, leveranssätt och betalningssätt.

Alla dessa verktyg ökar konverteringen och minskar antalet övergivna varukorgar. 

Vad mer innehåller Shopify Plus?

 • En egen snabbare stödkanal och en handlarspecifik kontaktperson, Merchant Success Manager.
 • Wholesale-kanalen är endast för Shopify Plus-kunder. Den möjliggör en snabb beställningskanal till partiförsäljningen med kundspecifika priser.
 • Shopify Transporter underlättar migrationen till Shopify-plattformen och gör det också lättare att lägga till stora produktmängder. Shopify anpassar sig för upp till en miljon produkter.
 • Snabbare gränssnitt, det vill säga API:er. De möjliggör snabbare integrering av stora datamassor med yttre eller egna appar. 
 • Shopify Plus gör det möjligt att använda Shopify POS:ar i flera fysiska butiker, ända upp till hundra stycken. 

Vad lär vi oss av det här?  

Shopify och Shopify Plus drivs med samma motor. Endast i extremsituationer med tusentals köp per minut i webbutiken ger Shopify Plus bättre prestanda. De grundläggande egenskaperna är lika i båda, men Plus innehåller dessutom Launchpad, Flow och Scripts.

Webbutikens försäljning är inte det enda som avgör valet mellan Shopify och Shopify Plus. Det gäller att se till målen och möjligheterna att automatisera funktioner i webbutiken.

Av det tidigare kostnadsexemplet ser vi att Shopify Plus blir lite dyrare per år med en försäljning på 10 – 20 miljoner kronor. Skillnaden är ändå så pass liten att man inte avlönar kunnig arbetskraft för summan för särskilt många månader. Alla arbetsuppgifter kan inte ersättas med automation, men bra automation sparar tid och resurser och ökar kundnöjdheten och butikens försäljning.

Alla Shopifys kunder kan använda Shopifys 24/7 stödtjänst, Shopify Help Center. Plus-kunder får dessutom en namngiven Merchant Success Manager, som ser till att du kan dra nytta av alla fördelar Plus-versionen kan ge. 

Teemu Tolonen, New business development / Woolman

Är det något mer du ännu funderar på gällande Shopify och Shopify Plus? Kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss